gemeentehuis Renswoude

samenwerking met Atelier PRO

 Een gemeentehuis is het huis voor de bevolking. Het moet passen in de omgeving. Voor ons is het belangrijk dat het aansluit in de schaal en vorm van de bebouwing. In onze visie bestaat het gemeentehuis uit de voormalige pastorie, het Rijksmonument een transfomatie en een nieuwbouw. Deze verschillende tijdlagen maken we zichtbaar. De historische kwaliteit vieren we en herstellen we in ere. Waar de huidige uitbouw nu niet meer voldoet creëren we nieuwe kansen! 

 MONUMENTAAL GEBOUW EN GROEN 

De siertuin voor het monument komt in volle glorie terug. De voormalige oprit wordt verbonden met een uitrit op de Ubbeschoterweg. Zo blijft het voorrijden van een trouwauto mogelijk maar wel met minder verharding. 

Het parkeren wordt herverdeeld. Het parkeren aan de Ubbeschoterweg wordt langsparkeren. De meeste parkeerplekken komen aan de rustigere Overbosch. De bocht wordt uit de weg gehaald en het parkeren wordt omzoomt door groene hagen. 

 HET COLLECTIEF GEHEUGEN 

De verdiepingshoogte van de achteruitbouw is te laag om te voldoen aan de huidige kantooreisen maar de ruimte en vorm van de schuur is wel heel karaktervol. Het constructieve skelet is goed te gebruiken voor de ontwikkeling van het nieuwe gemeentehuis. Vandaar dat we de bestaande fundering, begane grond vloer en constructie hergebruiken!

NIEUWE STEDENBOUWKUNDIGE SITUATIE 

Het gedachtegoed van een gebouwensemble van woonhuis met achteruitbouw breiden we uit met een 2de vleugel. De uitbreiding is vergelijkbaar in footprint met de getransformeerde vleugel maar heeft een hogere doorsnede. Hierdoor ontstaat een volwaardige kantoorvleugel bestaande uit twee verdiepingen. Deze vleugel staat haaks op de Oudebosch, in het verlengde van de garages en maakt samen met de getransformeerde vleugel een nieuwe voorkant naar deze straat. 

VERBINDEN 

Een tussenbouw verbindt de verschillende gebouwdelen, het rijksmonument en de beide vleugels, met elkaar. Deze tussenbouw is eenlaags en ligt in de bouwlijn verder terug waardoor het monument visueel los blijft staan van de uitbreidingen. 

In de tussenbouw bevinden zich de entrees, zowel de hoofdentree aan de Dorpsstraat als de personeelsentree aan de Overbosch, en de ruimtes die de verschillende programmaonderdelen met elkaar verbinden zoals de ontvangstruimte voor het publieksgebied en ontspanningsruimte voor het werkgebied. 

DUURZAAMHEID 

  1. Hergebruik van bestaande basis, waaronder fundering vloer en constructief skelet 
  2. Groen sedumdak 
  3. Opweking van energie door middel van zonnepanelen op schuine daken 
  4. Glazen gevels op het noorden voor veel daglicht 
  5. Nieuwbouw houten constructie 
  6. Plek voor flora en fauna 

algemene informatie

  • opdrachtgever: gemeente Renswoude
  • omvang: monument en nieuwbouw 900m2
  • programma: publieksbalie, raadzaal en kantoren

© beelden studiolp