prijsvraag top van Bischoff Hengelo

samenwerking met Kristof Houben en Evelien van Beek

Aan de Markt van Hengelo is een gebouw na 60 jaar eindelijk voltooid. Elf maisonnettewoningen hebben een plek boven op het Bischoffgebouw gevonden. Iedere woning heeft een eigen nesteling op het gebouw, de een wat breder, de ander met verschillende buitenruimte.

De opstopping is via trappenhuizen vanuit de Brinkstraat en de Markt op de begane grond te bereiken. Op de derde verdieping komen beide trappenhuizen uit op een ruime dakstraat met uitzicht over de stad. Hier, zo vertelt een bewoner, ontmoeten de verschillende bewoners elkaar en hebben ze feestjes. De elf woningen zijn vanaf deze dakstraat ontsloten met een eigen voordeur.

Er is keuze uit drie verschillende typen woningen, voor elke starter in Hengelo iets wils! Jan woont op nummer 5 in de patiowoning en hij vindt het fijn dat zijn dochter in de patio en de dakstraat kan spelen met het zoontje van de buren op nummer 8. Zij wonen in een Z woning met terras aan de Markt.

Samen vormen de verschillende woningen een daksculptuur, die na al de jaren letterlijk en figuurlijk de bekroning is op het werk van H.T. Zwiers. Bekend van veel wederopbouw architectuur waaronder het kantoor van de Nederlandsche Bank Rotterdam en het bankgebouw Amsterdamse Bank.

© beelden studiolp