prijsvraag sport campus Watersley play-stay-grow

samenwerking met Oase stedenbouw en landschap

2de prijs!

Wonen, sporten en revalideren op het landgoed Watersley.Een landgoed waar gezond gegeten (van eigen oogst), bewogen en geleefd wordt, waar men goed is voor het land en de natuurlijke landschappelijke structuren koestert! De aanwezige landschappelijk structuren, de helling- en plateaubossen, zijn sfeerbepalend voor de inrichting van het landgoed. De bossen worden teruggebracht en uitgebreid waarbij gekeken wordt naar oorspronkelijke flora. Naarmaate je dichter in het hart van het landgoed komt wordt de dichtheid van de bossen opener en liggen de gebouwen vrij in de open plekken in het bos. Sport krijgt maximaal ruimte en ordent het landgoed en zijn gebouwen.

Centraal op het landgoed ligt de levensader met een duidelijke sportieve beeldtaal; de sportloop. De sportloop verbindt de functies op het landgoed en heeft een dubbel functie. Het is de ontsluiting voor auto, fiets en voetganger. Maar meer nog is het de plek om te sporten en te ontmoeten. De loop ordent het landgoed in een “play hart” voor de ontspanning, een “stay gebied”  met woningen en een sportloop waaraan de gebouwen liggen die de “grow” stimuleren. De loop zorgt voor een duidelijke structuur van publieke- en privézones.

Aan de sportloop ligt de Powerhouse. Hier kunnen de sporters aan hun algemene conditie werken, zowel fysiek als mentaal. Ook voor het gebouw is gebruik gemaakt van de bestaande structuur.  De kwaliteit van de bestaande gebouwen wordt gebruikt en aangepast naar de huidige wensen. Daarnaast worden de gebouwen verbonden met een nieuwe intermediair waardoor er een Powerhouse ontstaat!

gebruik maken van de bestaande structuren 

de sportloop als verbinding en accelerator

“play” hart – “stay” centrum – “grow” rand

bestaande gebouwen handhaven en opwaarderen

bestaande gebouwen verbinden met transparante plint en 50m bad toevoegen

gebruikmaken van daglicht en oriëntatie van de gebouwen in de energiehuishouding

algemene informatie

© beelden studiolp en Oase stedenbouw en landschap